Rase de caini

Pomeranianul(Spitz)

Salut,acum doresc sa vorbesc despre Pomeranian,dupa ce colegul meu a vorbit despre pisica albastra de Rusia.Pomeranianul mai este denumit si Pom sau mult mai amuzant Pom,Pom.Acest caine face parte din caini de tip Spitz,dar a fost poreclit Pomeranian,fiind numit pentru regiunea Pomeraniania din Europa Centrala(in ziua de azi partea de est a Germaniei si a Poloniei de nord)
Pomeranianul a fost clasificat ca o rasa de talie jucarie din cauza taliei mici.
Pomeranianul este descendent din rasele mai mari Spitz,in special cea germana.
Rasa a fost facuta populara de un numar de propietari regali inca in secolul al XVII-lea.Regina Victoria a detinut un pomeranian,lucru care a facut rasa mult mai populara.
In general Pomeranianul este un caine jucaus,robust si sanatos.Cele mai frecvente probleme de sanatate este Luxating tipsie. Colaps traheal pot fi, de asemenea, o problema. Mai rar, o rasa care poate suferi de o afectiune a pielii limbajul cotidian cunoscut sub numele de "boli de piele neagra", sau ex-alopecie. Aceasta este o boala genetica care provoaca pielea câinelui la rândul sau, negru si pierde toate sau cele mai multe dintre par sale.
In prezent acest caine este in top 15 cei mai populari caini in S.U.A,iar cu noua moda si atractia pentru caini de talie mica a crescut popularitatea lor in intreaga.

Pomeranianul este un caine foarte dragut,mic si jucaus,insa trebuie sa fie pieptanat mai des din cauza blanitei sale pufoase.Acest caine este foarte destept si prinde foarte repede diverse trucuri.Ma puteti crede deoarece am avut un astfel de caine.O sa radeti foarte mult din cauza infatisarii sale,deoarece are urechi de vulpe,coama de leu si coada de veverita,si are diverse culori de la auriu pana la negru si maro.
este un caine foarte bun pentru apartament dar si pentru casa,insa necesita atentie,iar daca este baiat este putin mai neastamparat.de la o scala de 10/10 eu i-as da 9/10 din cauza ingrijiri si a atentie,dar este foate cuminte si jucaus.In concluzie este bun pentru o familie iubitoare.
___________________________________________________





Airedale Terrier

Aceasta rasa a fost conceputa in special pentru a asista stapanul la vanatoarea de vidre,jderi,iepuri,vulpi.Dar multumita curajulului sau incredibila a fost folosit la vanat chiar porci mistreti si chiar ursi,da nu numai din cauza curajului a ajuns sa vaneze i animale mari,ci si a determinari si calitatilor fizice deosebite,foarte impresionant pentru un caine de talie mica.
Airedale Terrier provine din Anglia.Caracsteristicile acestui caine sunt:
Inălţime:
55-61 cm
Greutate:
25-30 kg
Speranţa de viaţă:
10-12 ani
Grupa:
Sporting

Istorciul cainelui:Mijlocul secolului al XIX-lea este perioada în care a luat naştere, în Marea Britanie, rasa denumită azi Airedale Terrier. Numele acestor caini este legat de valea râului Aire (dale=vale), din comitatul Yorkshire, unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, a luat naştere rasa Airdale Terrier. Localnicii îşi doreau să ţină sub control dezvoltarea viguroasă a unor specii de rozătoare, în special din habitatul acvatic (şobolanul de apă, nutria) şi a unor prădători de talie mai mică (vidra, jderul, dihorul, nevăstuica). Pentru obţinerea unui câine competitiv au încrucişat exemplare de copoi Otterhound şi de Terrier Galez (Welsh Terrier). Cele două rase au stat la baza selecţionării acestui Terrier de talie mare (Airedale Terrier este cel mai mare câine din această familie creat în Marea Britanie, motiv pentru care mai este denumit şi „Regele Terrierilor”). Tot acestor rase li se datorează coloritul specific castaniu/negru al Airedale Terrier. Prin incrucişările dintre cele doua rase de câini s-a urmărit obţinerea unui animal de talie mai mare decât Welsh Terrier-ul, dar nu atât de solid şi greoi ca si Otterhound-ul, care să păstreze blana aspră, puternic increţită, caracterul vioi şi curajul Welsh-ului dar şi tenacitatea şi mirosul fin de la Otterhound. Până la izbucnirea Primului Război Mondial, Airedale Terrier a fost folosit pe scară largă ca şi câine de vanătoare, dar calităţile sale deosebite au atras atenţia militarilor. Astfel, in 1901, locotenent-colonelul Edwin Hautenville Richardson, însărcinatul Armatei pentru instruirea câinilor-mesageri şi de protecţie, a pus bazele Şcolii de Antrenament pentru Câinii de Război, in Shoeburyness (Essex, Anglia). Cei mai mulţi „recruţi” de aici erau din rasa Airedale Terrier. In 1906 Poliţia Britanică a adoptat câţiva câini pregătiţi la Shoeburyness pentru a insoţi ofiţerii în patrule şi a-i asista la intervenţiile împotriva infractorilor. Aceşti câini sunt cei mai preferaţi dintre toate rasele în serviciul poliţienesc din Marea Britanie. Ultimele decenii au modificat profilul acestei rase, Airedale fiind deseori preferaţi în rol de animal de companie/animal utilitar, dar mulţi proprietari continuă să-i folosească încă la vânătoare.

Cainele este compact,robust,foarte puternic.In mod natural acest caine arata foarte mandru,cu miscari elegante. Capul este lung şi plat, cu ochi mici, de culoare închisă, atenţi şi expresivi.Urechile relativ mici, în forma literei „V”, sunt prinse frontal, în plan cranian superior, cu linia de răsfrângere puţin deasupra nivelului capului.Cainele este inteligent,alert la aproape orice si vioi.Acesta arata un nivel ridicat de activitate,ca orice Terrier,insa chiar nu latra pre mult.Dar din pacate e foarte incapatanat in unele momente,alteori este foarte dispus sa se joace.Comportamentul cu copii este excelent si se ataseaza puternic de stapan,ca exemplu am niste rude care au un terrier,pe nume Tobi sau Tobosarul,dupa cum il alintam noi.Dupa cum spuneam,iar rudele mele au plecat intr-o excursie prin europa,timp de doua saptamani,iar Tobita nu mai mananca,nu mai iese din cusca,nimic nu mai face,deoarece ii este dor de "parinti" lui,iar cand se vor intoarce probabil va face crize de fericire,fiindca chiar cand scriu eu acest articol ei cred ca sunt prin Viena.
Cu alti caini este dominant,are nevoie de socializare timpurie.Accepta alte animale in casa,dar daca este obisnuit cu ele de cand este pui,mai ales in cazul unei pisici.Este curajos,dar nu este agresiv deloc,dar este atent la strainii sau la oameni noi din viata lui.

"Năpârleşte nesemnificativ. Blana nu necesită o intreţinere elaborată, doar trebuie trimată de 2-3 ori pe an. Părul crescut pe faţă (bot) se va ajusta periodic, pentru a elibera zona oculară. De asemenea, părul în exces crescut între pernuţele de la picioare se scurtează la intervale regulate. Principalele afecţiuni semnalate în cadrul rasei sunt: displazia de şold, dermatitele şi diferitele alergii, disfuncţiile tiroidiene, torsiunea gastrică şi problemele cardiovasculare."(acest articol a fost luat de pe wikipedia,deoarece nu am reusit sa formulez aceasta parte a postari)

Napaleste nesemnificativ.Blana nu necesita prea mare atentie,doar trebuie trimată de 2-3 ori pe an.Parul lung de pe bot se va ajusta in mod de preioade,pentru a elibera zona oculara.De asemenea ,parul in exces crescut intre pernutele de la picioare se scurteaza la intervale regulate.Primele afectiuni de care poate suferi cainele sunt:displazia de şold, dermatitele şi diferitele alergii, disfuncţiile tiroidiene, torsiunea gastrică şi problemele cardiovasculare.

Airedale Terrier are nevoie de exerciti fizice variate si de plimabri lungi pentru a se putea manifesta.Acest caine este facut pentru case si gospodari,rezistand bine la intemperii si schimbarile climatice.

Cainele se dreseaza usor,reactionand bine la dresaj,fiind un caine foarte destept,dar si cooperant.Este curios din fire,compettitiv si vlountar,cu o buna tinere de minte. Este capabil de rezultate meritorii la concursurile sportive canine, având o foarte bună dispoziţie pentru efort şi o îndemânare nativă de a depăşi obstacolele şi de a executa sărituri şi salturi.

Airedale Terrier se dovedeşte un partener foarte bun pentru drumeţii şi antrenamente sportive, înviorează atmosfera în familia cu copii de vârste mici şi mijlocii şi se comportă bine în rol de câine de pază. Calităţile de câine de vanătoare au rămas neştirbite chiar şi după decenii în care a fost preferat în rol de animal de companie. Instinctele bune, curajul şi rezistenţa îl recomandă ca pe un partener foarte util la vânătoare.