Iepurele belgian este o specie domestica, inteligenta si activa. Cantareste 3-4 kg, are corpul alungit si zvelt, este agil si poate trai pana la 5 ani. Are nevoie de multa miscare, iar cusca trebuie curatata periodic.
Asa cum indica si numele lui, aceasta specie de iepure provine din Belgia si a aparut la inceputul secolului al XVIII-lea, fiind rezultatul reproducerii selective dintre iepuri domestici si salbatici. Specia a fost importata in Anglia in anul 1874 si in SUA in 1877, unde a devenit foarte populara.
Dupa anul 1917, popularitatea iepurelui belgian a scazut considerabil, pentru ca unii crescatori au incercat sa-l transforme intr-un iepure de carne, in ciuda faptului ca era mai degraba un iepure pentru curse. Astazi, adevaratii iepuri belgieni sunt tot mai rar intalnti.
Este cunoscut pentru faptul ca seamana foarte mult cu iepurele salbatic. Are corpul alungit, musculos, spatele arcuit si rotunjt. Capul este lunguiet, coada mica si dreapta. Picioarele din fata sunt drepte, iar cele din spate sunt lungi si plate.
Pentru ca difera atat de mult de iepurii domestici, iepurii belgieni trebuie ingrijiti mai des si au nevoie de mai multa atentie. Necesita multa libertate de miscare, asa ca trebuie sa le amenajezi o cusca sau un cotet mai mare din lemn, aerisit, cu un acoperis impermeabil. Cusca trebuie sa aiba 60x120x60 cm. Ca asternut, poti folosi paie sau hartie. Rumegusul poate cauza probleme respiratorii sau iritatii ale ochiului. Bolul cu apa trebuie sa fie atarnat la inaltime; iepurelui ii va face bine sa se intinda din cand in cand ca sa bea.
Cusca trebuie curatata in fiecare saptamana, iar resturile de mancare aruncate. Daca vrei sa speli cusca, foloseste solutii speciale care nu dauneaza rozatoarelor. Din cand in cand trebuie lasi iepurele liber prin casa sau prin curte, ca sa faca miscare. Blana acestui iepure este scurta si nu are nevoie de prea multa ingrijire. Cand isi schimba blana, periaza-l o data pe zi.
Iepurele belgian este inteligent si plin de energie. Daca ii dai un nume, poate fi dresat sa raspunda cand il chemi. Este intr-o permanenta stare de alerta, motiv pentru care tresare la orice zgomot sau miscare. Ca sa se obisnuiasca, e bine sa lasi radioul pornit cand nu esti in incapere. Este ascultator, mai ales daca il dresezi si te ocupi de el cand este mic. Nu e bine sa lasi copiii singuri in preajma acestor animale, pentru ca iepurii sunt destul de mari, rapizi si pot scapa usor, iar copiii se pot rani. Datorita faptul ca sunt foarte activi, unii ii numesc „caii de curse ai saracului".
Avand un metabolism rapid, iepurii belgieni mananca mai mult decat alte specii de iepuri de casa, dar hrana lor este aceeasi. Cel mai important in alimentatia unui astfel de animal este fanul, care reduce riscul unor boli digestive. Mananca legume si plante (morcovi, laptuci, varza, gulii, napi, broccoli, conopida, patrunjel, frunzele de la ridichi si morcovi, cimbru, busuioc si papadii), fructe sau mici gustari. Au nevoie de cantitati mari de apa
9 luni este varsta ideala pentru inmultirea iepurilor belgieni. Dupa o perioada de gestatie de 28-31 de zile, femela poate naste intre 4 si 8 pui. E recomandat ca femelele sa nasca inainte sa implinasca un an, pentru ca dupa aceasta varsta oasele pelviene sa se sudeze, ingreunand nasterea pe cale naturala. Dupa implinirea varstei de trei ani, e bine ca femelele sa nu se mai reproduca.
Un comentariu:
Foarte interesant,si eu caut sa imi iau un iepure,poate o sa ma ajute.
Trimiteți un comentariu